Bestaat de accountant over 10 jaar niet meer? - Blog van Dymphi Blok, PwC

Blog van Dymphi Blok, Senior Associate bij PwC

Ik sta regelmatig op recruitment-evenementen voor studenten en daar krijg ik steeds vaker de vraag of het nog wel zin heeft om accountant te worden. Studenten horen namelijk verhalen dat het werk van accountants zal worden overgenomen door technologie. Ze zijn daardoor bang dat ze een baan kiezen die over tien of twintig jaar niet meer bestaat. Maar zo’n vaart zal het niet lopen hoor.

Zeker, technologie zal ons werk anders gaan maken. Maar echt overbodig wordt de accountant nooit. Er blijft altijd een menselijk oordeel nodig. Dat kan een robot of data-analyse niet voor de accountant doen. Maar de inhoud van ons werk zal absoluut veranderen. Al denk ik dat dat juist op een positieve manier zal zijn.

Nu is het nog zo dat wij het meeste zelf moeten uitzoeken. Hoe lopen transacties bijvoorbeeld? Hier komen we achter door vragen aan de klant te stellen en goed te observeren hoe processen in een bedrijf lopen. Dat zal binnenkort anders worden. Dan levert de klant data aan en doet data-analyse het grootste deel van het werk. Daardoor zullen wij jaarrekeningen veel sneller kunnen controleren. Ook kunnen wij ons focussen op de bijzondere situaties, de complexe vraagstukken. We hoeven minder te kijken naar de eenvoudige transacties die jaarlijks in de cijfers van een bedrijf terugkomen.

Heeft de accountant van de toekomst dan ook andere vaardigheden nodig? Nou, ik denk niet dat een accountant voortaan ook zelf een echte IT-achtergrond nodig heeft, maar ik denk wel dat het handig is als je in hoofdlijnen begrijpt hoe de technologische processen werken. Data-analyse bijvoorbeeld, of blockchain. Ook zal de verhouding accountants/dataspecialisten bij de grote accountantskantoren veranderen. Dataspecialisten worden steeds meer onmisbaar.

Neem bijvoorbeeld blockchain, je leest er tegenwoordig overal over. Toch blijft het ontzettend lastig om echt voor je te zien hoe het werkt, het is behoorlijk abstract. In ons vak zal blockchain een hoop teweeg gaan brengen. Blockchain zal worden ingezet als een soort elektronisch grootboek dat meerdere partijen gebruiken. In het kort werkt het zo: als A bijvoorbeeld iets koopt van B, dan voeren beide partijen die transactie in dat elektronische grootboek in. Door blockchain moeten die transacties op elkaar aansluiten. Daardoor weet je zeker dat alle partijen hetzelfde invoeren. De accountant kan uit het grootboek de informatie halen die hij of zij voor de controle van de jaarrekening nodig heeft. Door blockchain kan hij erop vertrouwen dat die informatie ook klopt.

Van een accountant wordt verwacht dat hij een bepaalde mate van zekerheid over de juistheid van een jaarrekening kan geven.

Voordat je een deel van je werk dan uit handen durft te geven aan blockchain wil je er natuurlijk wel zeker van zijn dat dat minstens zo veilig is als wanneer je alles zelf had gedaan. Daarom wordt blockchain nu al uitgebreid getest, ook bij PwC.

Van een accountant wordt verwacht dat hij een bepaalde mate van zekerheid over de juistheid van een jaarrekening kan geven. Voordat je een deel van je werk dan uit handen durft te geven aan blockchain wil je er natuurlijk wel zeker van zijn dat dat minstens zo veilig is als wanneer je alles zelf had gedaan. Daarom wordt blockchain nu al uitgebreid getest, ook bij PwC.

Ik zie bij PwC dat technologie en innovatie heel erg omarmd worden in plaats van dat er angst heerst. En die mindset zie je ook bij mijn generatie: de starters op de markt. Ik geloof dat dat ook de beste instelling is. De opkomst van technologie kan als een bedreiging voelen, maar het kan ook heel veel moois brengen. Ik vind het leuk dat er in onze organisatie zoveel aandacht voor innovatie is. Alle accountants, jong en oud, mogen tijdens innovatiesessies meedenken over de toekomst van ons vak. We brainstormen dan bijvoorbeeld over welke tools ons in ons vak zouden kunnen helpen. Zo is er nu een tool ontwikkeld waarmee salariskosten in een bedrijf geanalyseerd worden. Doordat we overal zo dicht bij betrokken worden, zijn we straks helemaal klaar voor de toekomst.

Back to top
Cancel